Przepis na ok. 8 szt Matcha Mochi:
- 200 g mąki z ryżu kleistego
- 180 ml wody
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki Matcha Tradycyjna
Do podsypania: skrobia kukurydziana lub ziemniaczana Nadzienie: masło orzechowe / ulubione lody / inne ulubione
W dużej misce łączymy mąkę, cukier, matchę oraz wodę, energicznie mieszając składniki, aż uzyskamy jednolitą masę. Umieszczamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą, zapewniając, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszamy i podgrzewamy przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Blat roboczy posypujemy delikatnie skrobią, a następnie wykładamy na niego masę, zagniatając ją, aby uzyskać elastyczne ciasto. Przekładamy ciasto na pergamin posypany skrobią, nakładamy drugi arkusz pergaminu na wierzch i równomiernie wałkujemy, aż uzyskamy ciasto o grubości około 2 mm. Posypujemy ciasto delikatnie skrobią za pomocą pędzelka, a następnie wkładamy je do lodówki na około 15 minut, aby się schłodziło. Po wyjęciu z lodówki wycinamy z ciasta kółka, na każdym z nich umieszczając około łyżeczki masła orzechowego lub dowolnego innego nadzienia, po czym formujemy kulki, zbierając ciasto ku środkowi. Gotowe mochi układamy z zawinięciem ku dołowi i podajemy najlepiej schłodzone, aby cieszyć się ich pełnią smaku.
produkty użyte w przepisie na Matcha Mochi:
- MATCHA BROS Matcha Tradycyjna18 € – 63 €
Image courtesy of Matcha BROS.