Przepis na 1 mały słoik:
- 1 kg gruntowych pomidorów, najlepiej malinowych
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka ENERGY POWDER™
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łyżki erytrytolu lub syropu z agawy
- sól i pieprz do smaku
Pomidory nacinamy (na krzyż) po czym sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondla (najlepiej z grubym dnem) i przez chwilę podsmażamy z wybranym słodzikiem. W między czasie sparzamy, wyciskamy sok i ścieramy skórkę z pomarańczy. Otrzymany sok i skórkę dodajemy do pomidorów łącznie z pozostałymi składnikami. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu, aż do momentu uzyskania konsystencji konfitury. Co jakiś czas wszystko mieszamy, aby zapobiegać przywieraniu konfitury do dna. (ok. 4-5h)
produkty użyte w przepisie na ENERGETYCZNA KONFITURA Z POMIDORÓW I POMARAŃCZY:
- COSMIC PANTRY Energy Powder21 € – 44 €
Photo by Cosmic Pantry