Analiza składu - podkład ILIA | SoBio Beauty Boutique BB

Analiza składu – PODKŁAD ROZŚWIETLAJĄCY ILIA BEAUTY TRUE SKIN SERUM FOUNDATION

PODKŁAD ROZŚWIETLAJĄCY ILIA BEAUTY True Skin Serum Foundation to delikatny podkład rozświetlający, zapewniający, lekkie do średniego, krycie z aksamitnym wykończeniem. Zapewnia nieskazitelny wygląd cery jednocześnie odżywiając skórę ogromną ilością roślinnych substancji aktywnych.

Aloes, dzika róża, jojoba i marula łagodzą podrażnienia i zaczerwienienia oraz niwelują widoczność drobnych linii i zmarszczek.

Formuła Podkładu ILIA bez trudu stapia się ze skórą, zapewniając bardziej równomierny, świetlisty wygląd.

Koryguje niedoskonałości i minimalizuje pory, skóra wygląda na wypoczętą i odświeżoną – bez efektu maski.

CENA:
  • 229.00 PLN
SKŁAD:

Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Coconut Alkanes, Caprylyl Methicone, Polyglyceryl-6 Polyricinloleate, Cetearyl Isononanoate, Polyglyceryl-2 Isostearate, Boron Nitride, Dimethicone, Disteardimonium Hectorite, Oryza Sativa (Rice) Hull Powder, Rosa Centifolia Flower Water, Gluconolactone, Glycerin, Isopentyldiol, Sodium Chloride, Coco-Caprylate/Caprate, Sodium Benzoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Adansonia Digitata Seed Oil, Rosa Moschata Seed Oil*, Sclerocarya Birrea (Marula) Seed Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Squalane, Tocopherol, Triethoxycaprylylsilane, Pentylene Glycol, Pistacia Lentiscus (Mastic) Gum, Hydrogenated Lecithin, Potassium Sorbate, Calcium Gluconate, Ethylhexylglycerin, Jasminum Officinale (Jasmine) Flower/Leaf Extract, Phenethyl Alcohol, Bisabolol. May Contain/Peut Contenir [+/-: Titanium Dioxide (Ci 77891), Iron Oxides (Ci 77491, Ci 77492, Ci 77499)]. *Organic Ingredients. Ingrédients Organiques.

PODKŁAD ROZŚWIETLAJĄCY ILA BEAUTY – ANALIZA SKŁADU:

Aloe Barbadensis Leaf Water / Woda aloesowa (hydrolat z liści aloesu) 

Woda alosowa doskonale nawilża, regeneruje skórę i łagodzi podrażnienia. Wykazuje właściwości stymulujące syntezę kolagenu i zwalcza wolne rodniki. To doskonały tonik o działaniu nawilżającym, kojącym ,łagodzącym podrażnienia i wzmacniającym naczynka

Coconut Alkanes / Alkany kokosowe

Alkany kokosowe są zbierane z kwasów tłuszczowych oleju kokosowego. Olej jest całkowicie redukowany, a następnie przechodzi proces zwany uwodornieniem. Uwodornienie oznacza po prostu, że olej łączy się z wodorem w procesie, który przekształca ciecz w ciało stałe.

Podobnie jak wiele emolientów, alkany kokosowe są gęste, co oznacza, że ​​nie są wchłaniane przez skórę. Raczej, podobnie jak silikony, tworzą cienką warstwę na skórze, która tworzy barierę i pomaga zatrzymać wilgoć. Podobnie jak silikony, alkany kokosowe wypełniają luki między komórkami skóry. Powoduje to efekt rozmycia, filtra fotograficznego na skórze, zapewniając miękkie, gładkie i aksamitne wykończenie.

Caprylyl Methicone

Zmniejsza lepkość kosmetyku. Ułatwia aplikację, sprawia, że skóra staje się delikatna i miękka w dotyku. Wygładza i wypełnia drobne zmarszczki. Efekt ten utrzymuje się czasowo. Lotny silikon, po pewnym czasie całkowicie ulatnia się z powierzchni skóry. Stosowany w kosmetyach kolorowych (m.in. do ust) a także anty-aging. Bezpieczny dla skóry. Pełni także funkcję nośnika substancji aktywnych.

Polyglyceryl-6 Polyricinloleate

Emulgator W/O łączy fazę wodną i fazę olejową. Cząsteczki emulgatora ustawiają się na granicy faz, częściowo rozpuszczając się w jednej fazie i częściowo w drugiej. Dzięki temu stabilizują granicę między fazami i stąd krem, mleczko czy inny kosmetyk nie rozwarstwiają się. Ma właściwości emoliacyjne.

Cetearyl Isononanoate

Emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające). Ponadto tworzy wyczuwalny film, który kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza powierzchnię skóry i włosów. Nie pozostawia uczucia tłustości na skórze

Polyglyceryl-2 Isostearate / Ester kwasu izostearynowego i poliglicerolu

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja lipofilowa, nierozpuszczalna w wodzie. Wrażliwa na zmiany pH – w niskim pH jest stabilna, w wysokim (pH około 12) ulega rozpadowi (hydrolizie).

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Stosowany np. w korektorach. Substancja stosowana głównie w błyszczykach, szminkach, podkładach, preparatach do opalania, kremach nawilżających oraz serach.

Boron Nitride / Azotek boru

Substancja syntetyczna. Składnik znajduje zastosowanie w kosmetykach do makijażu- podkładach, korektorach, cieniach, pudrach. Kosmetyki zawierające azotek boru mają jedwabistą konsystencję. Pochłania sebum i matowi skórę lub nadaje satynowe wykończenie. Można go używać w zastępstwie stearynianu lub mirystynianu magnezu. Dopuszczony do użytku w kosmetykach do ust, oczu, twarzy i paznokci. Pełni funkcję wypełniacza. Ułatwia aplikację kosmetyku, zwiększając jego poślizg, zwiększa przyczepność produktu do skóry i utrwala makijaż. Dzięki niemu kosmetyki są trwalsze, a makijaż dłużej utrzymuje się na skórze.

Dimethicone / Dimetikon

Emolient suchy. Wykazuje działanie osłonowe, chroni skórę i włosy przed czynnikami zewnętrznymi. Tworzy film dający odczucie jedwabistej gładkości, zmiękcza i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Zastosowanie znajduje w różnego rodzaju kosmetykach, np jako substancja nośna dla pigmentów w podkładach do makijażu, ale także w olejkach, eliksirach, szamponach i odżywkach do włosów, kremach, balsamach, do twarzy, ciała i na okolice oczu, w kosmetykach ochronnych z filtrami UV.  Jest trudnozmywalny, w dużych stężeniach i regularnie stosowany może powodować blokowanie porów skóry.

Disteardimonium Hectorite / Hektorit modyfikowany chlorkiem stearalkonium

Składnik konsystencjotwórczy- zawieszający, żelujący i kontrolujący lepkość. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, zwłaszcza zawierających nierozpuszczalne pigmenty i barwniki m.in w lakierach do paznokci i podkładach do makijażu, jako dyspergator.

Oryza Sativa (Rice) Hull Powder / Puder ryżowy z kiełków ryżu

Puder z ryżu łagodzi stany zapalne, dzięki czemu nadaje się na bazę pod makijaż dla skóry trądzikowej. Zmiękcza skórę, ale także ją matuje i ujednolica jej koloryt. Dodany do kosmetyku, ułatwia jego aplikację i sprawia, że staje się jedwabisty i lekki. Dlatego jest tak często wykorzystywany jako składnik pudrów w kompakcie, pudrów w proszku i podkładów. Jest polecany dla cery tłustej i mieszanej. Ma silne działanie matujące co sprawia, że można go spotkać na rynku kosmetyków gotowych jako transparentny puder matujący. Często jest stosowany przez charakteryzatorów i fotografików. Puder ryżowy może być stosowany w primerach, podkładach i różnego rodzaju pudrach. 

Rosa Centifolia Flower Water / Hydrolat z kwiatów róży stulistnej

Dzięki obecności olejku eterycznego oraz flawonoidów wyciąg działa gojąco, przeciwzapalnie i łagodząco. Posiada działanie antyseptyczne, antybakteryjne i lekko ściągające; polecany jest przy drobnych ranach i poparzeniach oraz w formie okładów na podrażnione i zmęczone powieki. Wykazuje ponadto działanie wzmacniające wobec naczynek krwionośnych, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe.

Gluconolactone / Glukonolakton

Składnik dobrze tolerowany przez skórę wrażliwą, naczynkową i podatną na trądzik różnego typu. Już w niskich stężeniach wykazuje działanie silnie nawilżające, łagodzące zaczerwienienia i podrażnienia, wzmacnia skórę i naczynia krwionośne, regeneruje, goi, likwiduje przebarwienia i blizny. Stymuluje syntezę białek w skórze, jest silnym antyutleniaczem, zapobiega starzeniu skóry i powstawaniu zaskórników, uelastycznia i ujędrnia skórę, wykazuje działanie złuszczające, keratolityczne. Składnik dedykowany jest skórze z problemami trądzikowymi, przebarwieniami, odwodnionej, wrażliwej, naczynkowej, starzejącej się i z objawami fotostarzenia.

Glycerin / Gliceryna

Silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze.

Isopentyldiol

Stosowany m.in. w cieniach do powiek, szminkach, błyszczykach i szamponach. Substancja poprawia rozprowadzalność kosmetyków kolorowych – poprawia odczucia sensoryczne. Substancja silnie higroskopijna, dobrze rozpuszczalna w wodzie, która ma zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia, dzięki czemu pełni ona rolę naturalnego rezerwuaru wody w skórze. Zwiększa zawartość wody w warstwie rogowej naskórka, wiążąc wodę w skórze przeciwdziałają jej utracie, dzięki temu skóra staje się nawilżona, napięta i bardziej elastyczna.

Sodium Chloride / Chlorek sodu

Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. 

Coco-Caprylate/Caprate

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Sodium Benzoate / Benzoesan sodu

Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych. Reakcje alergiczne są niezwykle rzadkie, jednakże składnik może podrażniać oczy i rzadziej, lecz także skórę.

Caprylic/Capric Triglyceride / Trigliceryd kaprylowo-kaprynowy

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Modyfikator reologii (poprawia konsystencję preparatu), powoduje wzrost lepkości kosmetyków. Jest to substancja tłuszczowa, która ułatwia poślizg przy aplikacji preparatu, więc poprawia właściwości użytkowe. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Adansonia Digitata Seed Oil / Olej z baobabu

Emolient tłusty. Tworzy na powierzchni skóry i włosów odżywczą, zmiękczającą i wygładzającą warstwę, która szybko i głęboko się wchłania, zapobiega odparowywaniu wilgoci oraz chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem czy chemikaliami. Ma właściwości antyoksydacyjne, regenerujące, uelastyczniające i ujędrniające, zapobiega powstawaniu zmarszczek i wiotczeniu skóry. Olej ten polecany jest do suchej i bardzo suchej, a także szorstkiej skóry ze zmianami chorobowymi, np. egzemą, łuszczycą, bardzo dobrze zmiękcza skórę. Ponadto może być zastosowany jako konserwant dla olejów schnących, wrażliwych na utlenianie, nietrwałych, szybko jełczejących. Składnik silnie komedogenny, niepolecany do skóry tłustej, trądzikowej, skłonnej do powstawania zaskórników i pryszczy.

Rosa Moschata Seed Oil / Olej z nasion róży piżmowej

Składnik najczęściej spotykany w produktach przeciwzmarszczkowych do skóry dojrzałej, ujędrniających, Anti-Age, poprawiających elastyczność skóry, pomagających w likwidacji rozstępów i blizn. Nadaje się także do pielęgnacji włosów. Dobrze się wchłania, pozostawia jedwabistą i wygładzająca, ochronną warstwę na skórze i włosach i ma zapach płatków róż.

Sclerocarya Birrea (Marula) Seed Oil / Olej Marula

Jest to olej polecany do pielęgnacji skóry odwodnionej, suchej, podrażnionej, wymagajacej regeneracji, zniszczonej słońcem, z oznakami starzenia i zmarszczek. 

Olej marula wykazuje również działanie antybakteryjne, dlatego polecany jest także w pielęgnacji skóry trądzikowej, z bliznami potrądzikowymi. 

Sprawdza się  w pielęgnacji włosów, zarówno do wcierania w skórę głowy, jak i do nacierania końcówek włosów w celu ochrony przed działaniem słońca oraz do pielęgnacji zniszczonej skóry rąk i paznokci.

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil / Olej jojoba

Emolient półtłusty. Tworzy na powierzchni skóry i włosów odżywczą, dobrze przywierającą, niezbyt tłustą warstwę, która chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi, jak wiatr, mróz, klimatyzowane pomieszczenia i zapobiega odparowywaniu wilgoci. Składnik wykazuje działanie łagodzące, uelastyczniające, wzmacniające cement międzykomórkowy skóry, zmiękczające, natłuszczające i lekko nawilżające. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych, nawilżających, odżywczych, ujędrniających do twarzy, ciała i włosów, regenerujących, do każdego typu skóry. Na włosy działa wzmacniająco i pogrubiająco, a także nabłyszcza je i pomaga w likwidacji łupieżu. Rekomendowany w kosmetykach dla kobiet w ciąży, zapobiega powstawaniu rozstępów. Jest również częstym dodatkiem do mydeł i kosmetyków myjących. Zagęszcza formuły olejowe, przedłuża także świeżość innych składników, zwłaszcza olejów łatwo jełczejących.

Squalane / Skwalan

Jest zaliczany do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych. Jako składnik spoiwa międzykomórkowego, wpływa na utrzymanie odpowiedniej, ciekłej struktury wodno-lipidowej, która zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry. Jako jeden z ważnych elementów sebum zapewnia miękkość, elastyczność oraz chroni przed parowaniem wody z wnętrza skóry, dodatkowo wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV i innymi czynnikami środowiska. Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest on polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu. Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne. Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach. Skwalan utrwala również zapachy. Jest on opcją dla cer bardzo wrażliwych, które nie tolerują naturalnych olejów roślinnych. Jest zaliczany do składników o niskim stopniu komedogenności (nie zatykający porów).

Tocopherol / Tokoferol, Witamina E

Konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

PODKŁAD ROZŚWIETLAJĄCY ILIA BEAUTY

ILIA BEAUTY True Skin Serum Foundation - SoBio Beauty Boutique

Triethoxycaprylylsilane

emulgator, silikon

Pentylene Glycol / Glikol pentylenowy

składnik nawilżający, humektant zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki. Ponadto pełni rolę rozpuszczalnika dla substancji hydrofilowych zawartych w kosmetykach

Pistacia Lentiscus (Mastic) Gum / Gumożywica Z Pistacji

Aromatyczna żywica, otrzymywana z kory drzewa Pistacia lentiscus, posiada właściwości antybakteryjne

Hydrogenated Lecithin / Utwardzona (Uwodorniona) lecytyna

Substancja wygładzająca skórę i włosy i zmniejszająca widoczność zmarszczek. Działa także wzmacniająco. Stosowana jako lekki emulgator do tworzenia konsystencji kosmetyków. Pomaga zatrzymać wilgoć w naskórku.

Potassium Sorbate / Sorbinian potasu

Pełni funkcję konserwantu, chroni kosmetyk przed pleśnią, hamuje rozwój drożdży i pleśni, wykazuje aktywność w produktach o pH 3-6, w pH>7 natomiast, jego aktywność drastycznie maleje. Hamuje rozwój większości bakterii, oprócz bakterii kwasu mlekowego. Potencjalny alergen.

Calcium Gluconate / Glukonian wapnia

Substancja wiążąca, stabilizująca, a także zachowująca wilgotność. Glukonian wapnia działa przeciwzapalnie, przeciwwysiękowo i przeciwobrzękowo, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, działa obkurczająco. Jest substancją łagodzącą objawy alergii, wzmacnia odporność skóry na histaminy. Stosowana w różnego rodzaju kosmetykach, także do higieny jamy ustnej, wzmacnia szkliwo zębów, bardzo pomocna w leczeniu poparzeń. Znajduje zastosowanie również w suplementacji przy niedoborach wapnia w organizmie oraz wielu innych schorzeniach.

Ethylhexylglycerin / Etyloheksylogliceryna

Konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów. Składnik nie jest sklasyfikowany jako alergen, reakcje alergiczne występują dość rzadko, może jednakże podrażniać oczy.

PODKŁAD ROZŚWIETLAJĄCY ILIA BEAUTY

ILIA BEAUTY True Skin Serum Foundation - SoBio Beauty Boutique 1

Jasminum Officinale (Jasmine) Flower/Leaf Extract / Ekstrakt z kwiatów jaśminu

Ekstrakt z kwiatu jaśminu posiada kojący, odprężający zapach. Ekstrakt doskonale zmiękcza skórę pozostawiając ją aksamitnie gładką, wzmacnia włókna kolagenowe i równocześnie redukuje drobne zmarszczki, poprawia strukturę skóry, Uszczelnia barierę lipidową i nawilża nie tylko naskórek ale i głębsze warstwy skóry właściwej.

Phenethyl Alcohol / Alkohol benzylowy

Pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości. Zalecana ilość w produkcie 0,2-0,8%. W Europie i Brazylii maksymalna ilość to 1,15% (niedopuszczalne w aerozolach). Jako substancja konserwująca, jest dopuszczony przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne.

Bisabolol

Składnik działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, przyspiesza proces gojenia i koi podrażnioną skórę, łagodzi zaczerwienienia. Hamuje także nadmierny rozrost naskórka i gruczołów łojowych, wspomaga leczenie zmian trądzikowych i łuszczycy. Poprawia przenikanie substancji aktywnych w głąb skóry. Nie wywołuje alergii, jest dobrze tolerowany przez skórę, także u osób uczulonych na rumianek, dlatego znajduje zastosowanie również w pielęgnacji skóry niemowląt oraz w preparatach do higieny intymnej, po goleniu i w pastach do zębów. Ma również właściwości niwelujące niepożądane zapachy w kosmetyku. Nie należy stosować go w połączeniu z peelingami enzymatycznymi, gdyż hamuje ich działanie.

Titanium Dioxide (Ci 77891) / Dwutlenek tytanu

Składnik stosowany w kosmetykach kolorowych i wszelkich, które wymagają nadania białej barwy, czy rozjaśnienia, biały pigment. Jest również fizycznym filtrem mineralnym o szerokim spektrum ochrony UV, chroni skórę przed promieniowaniem UVA i UVB. Wykorzystywany w kosmetykach z filtrami, przeciwsłonecznymi i do opalania. Działa na zasadzie lustra, odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło.

Iron Oxides (Ci 77491, Ci 77492, Ci 77499) / Tlenek żelaza

Nadaje kolor kosmetykom kolorowym i innym.


Składnik oznaczony na zielono  – BEZPIECZNY

Składnik oznaczony na pomarańczowo  – NIEOBOJĘTNY – STOSOWAĆ Z ROZWAGĄ

Składnik oznaczony na czerwono :\ – SZKODLIWY – UNIKAĆ JAK OGNIA!


Wpis powstał na bazie informacji z: wizaz.pl oraz trustedcosmetics.pl

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.