Czasy wszechobecnych papierowych i szklanych opakowań odeszły bezpowrotnie – dziś triumf święci plastik, który w pewnych sytuacjach może być niebezpieczny dla naszego zdrowia. Na co zatem należy zwrócić uwagę?
Niewielki symbol graficzny w kształcie trójkąta umieszczony na opakowaniu lub jego spodzie powie nam wszystko, a zasadniczo umieszczona w jego centrum cyfra – od 1 do 7. Zdradzi ona nam, z jakiego tworzywa zostało wykonane opakowanie i czy rzeczywiście jest ono dla nas bezpieczne.
01– PET
Jedno z najczęściej spotykanych oznaczeń. Można je znaleźć na naczyniach jednorazowego użytku oraz wielu opakowaniach, chociażby butelkach wody mineralnej. Jak donoszą naukowcy, woda przechowywana w butelkach PET zawiera nieznany jeszcze składnik o działaniu zbliżonym do estrogenów. Niektóre źródła podają, że nie powinno używać się ponownie opakowań wykonanych z tego tworzywa.
02 – HDPE
To jeden z bezpieczniejszych plastików. Pudełka, czy opakowania z tym oznaczeniem bez przeszkód możemy powtórnie używać.
03 – PVC
PVC, czyli polichlorek winylu. Może wydzielać toksyny, jest szkodliwy dla zdrowia. W procesie spalania PVC wydzielają się dioksyny, czyli związki chemiczne będące bardziej niebezpieczne dla zdrowia nawet od cyjanku potasu. Mimo to PVC używany jest chociażby do wyrobu folii do pakowania żywności.
04 – LDPE
Stosunkowo bezpieczny polietylen o małej gęstości, używany do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności. Dozwolony jest do powtórnego użytku, jednak nie jest tak bezpieczny jak tworzywa 2 i 5.
05 – PP
Wraz z tworzywem nr 2, czyli HDPE uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików. Często spotykany w opakowaniach żywności.
06 – PS
Kolejne z tworzyw to polistyren, najbardziej znany jako styropian. Wydziela toksyny i nie powinien być stosowane jako opakowanie do żywności. I choć rzadko używany jest do tego celu ze względu na mniejszą odporność chemiczną od polietylenu, to jednak obecny jest np. w przykrywkach do jednorazowych kubków na kawę lub w pojemnikach do jedzenia na wynos.
07 – INNE PLASTIKI
To kategoria, w której znajdziemy wiele niebezpiecznych dla naszego zdrowia związków, m.in. bardzo toksyczny bisfenol A (BPA). Plastików oznaczonych tym numerem nigdy nie powinniśmy powtórnie używać (chyba, że zawierają dodatkową informację BPA Free lub BPA 0%). BPA to związek, który może zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na schizofrenię, depresję czy chorobę Alzheimera. Żywność, która miała kontakt z BPA może powodować zaburzenia układu nerwowego i hormonalnego. W żadnym wypadku nie można tego plastiku używać w kuchenkach mikrofalowych, które zwielokrotniają przenikanie BPA do żywności.
Przykład jak dobrze i pomysłowo wykorzystać opakowanie produktu TUTAJ