
Pieczona owsianka WYSOKOBIAŁKOWA Przepis:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1,5 szklanki wody / mleka roślinnego
- 2 banany do ciasta, 1 banan na górę
- odżywka białkowa NATU.CARE Białko Wegańskie 70g / 2 miarki
- borówki 150g
- słodzik / cukier wg uznania
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do żaroodpornego, niskiego, ceramicznego lub szklanego naczynia wkładamy dwa obrane banany. Rozgniatamy je widelcem na papkę. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy delikatnie, aby składniki się połączyły i równo rozłożyły w naczyniu. Trzeciego banana kroimy wzdłuż na połowę. Układamy na naszej owsiance „cięciem” do góry. Nagrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu. Pieczemy owsiankę przez ok. 15 minut, aż góra lekko się zarumieni. Jeśli szykujesz owsiankę wieczorem, z myślą o upieczeniu rano, trzymaj ją przez noc w lodówce i skróć czas pieczenia do ok. 10 minut.