Kurkumina jest substancją chemiczną pochodzenia roślinnego, która nadaje kurkumie jej energetyczny, żółty kolor. Została najlepiej przebadana w kontekście leczenia stanów zapalnych spowodowanych chorobami przewlekłymi, takimi jak choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba zwyrodnieniowa stawów. Ponieważ kurkumina jest substancją lepiej rozpuszczalną w tłuszczach niż w wodzie, producenci często stosują jakiegoś rodzaju środek wiążący, aby wspomóc jej przyswajanie. Spowodowało to dużą różnorodność receptur w zależności od producenta.
Jeśli kiedykolwiek gotowałaś indyjskie danie z kurkumą (i okazało się, że nie możesz doszorować żółtych plam z rąk), oznacza, że miałaś styczność z kurkuminą 😉 Podczas gdy kurkumina pojawia się w wielu innych gatunkach roślin, kurkuma jest jej najczęstszym nośnikiem – chociaż stanowi jedynie 3% masy kurkumy. Kurkuma należy do rodziny roślin Zingiberaceae, która obejmuje również imbir. Te dwie rośliny korzeniowe wyglądają podobnie, chociaż kurkuma ma mniejsze wypustki i odnogi niż imbir, a jej kolor jest głębszy, prawie pomarańczowy. Winowajcą tego żywego odcienia jest właśnie kurkumina, która jest też czasem nazywana „indyjskim szafranem” (i często stosowany jako barwnik przez producentów odzieży). Odmiany tego głębokiego koloru występują w wielu roślinach (np. Jagody, maliny i kakao) i nazywane są flawonoidami . Flawonoidy posiadają szereg różnorodnych korzyści prozdrowotnych; dlatego zalecenia dietetyczne często obejmują szerokie spektrum kolorowych owoców i warzyw. W przypadku kurkuminy korzyści te obejmują właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Medycyna ajurwedyjska od dawna stosuje kurkuminę jako powszechny lek a ostatnio bardzo zyskała na popularności w medycynie zachodniej
Naturalna biodostępność kurkuminy jest stosunkowo niska. Innymi słowy, nasz układ trawienny ma trudności z jej wchłanianiem i sprawianiem, aby jej właściwości prozdrowotne były „dostępne” dla naszego organizmu. To dlatego, że kurkumina rozpuszcza się w tłuszczu, a nie w wodzie, a nasze ciała są “zaprojektowane” do odbierania substancji odżywczych rozpuszczalnych w wodzie. Wielu producentów obchodzi tę barierę, dodając do swojej kurkuminy środek wiążący na bazie tłuszczu, taki jak np. olej sojowy. W rezultacie formuły gotowego suplementu – kurkuminy różnią się w zależności od producenta, co utrudnia porównanie różnych produktów w szerszym konspekcie.
Ogólnie rzecz biorąc, większość producentów stosuje ten podstawowy proces : Zaczynają od surowego korzenia kurkumy, który następnie suszą i mielą na proszek. Następnie dodają pozostałe składniki i płyny, aby wyekstrachować kurkuminę z mielonej kurkumy. Filtrują roztwór kurkuminy, aby usunąć zanieczyszczenia. Wyizolowują kurkuminę z roztworu. Dodają czynniki ułatwiające biodostępność, aby umożliwić wchłanianie kurkuminy przez organizm.
Uwaga: Formuły dostępnych preparatów nie są równe! Wiele z nas oczekuje, że preparaty odżywcze (suplementy diety) będą względnie porównywalne. Na przykład, kupując witaminę C jednego producenta, możesz porównać ją do witaminy C innego i porównać jej ilośc w składzie. Z kurkuminą tak się nie da. Ze względu na jej nierozpuszczalność w wodzie i złożoność formuł prawdziwe porównania różnych form kurkuminy są bardzo trudne. Niektóre firmy prowadzą badania biodostępności, w których śledzą metabolizowaną („glukuronidowaną”) postać kurkuminy w organizmie, podczas gdy inne testują formę niezmetabolizowaną („wolną”). Oznacza to, że nie da się porównać jednego grama kurkuminy z Firmy A z jednym gramem z Firmy B. Należy o tym pamiętać przy rozważaniu opcji zakupu.
Jak kurkumina może być dostarczana do organizmu?
Chociaż kurkumina jest najczęściej badanym składnikiem aktywnym kurkumy, stanowi ona jedynie 3% jej masy. Dlatego kurkuma w całości (sproszkowany cały korzeń), choć pod pewnymi względami jest korzystna dla zdrowia, nie jest skutecznym narzędziem do dostarczania kurkuminy naszemu organizmu. Zamiast tego wybierz preparat kurkuminowy, który pomoże Twojemu ciału szybko i skutecznie wchłonąć suplement.
W miarę wzrostu swojej popularności, kurkuma staje się również składnikiem różnego rodzaju kosmetyków. Znajdziemy ją w produktach do oczyszczania lub nawilżania twarzy, tonikach oraz maseczkach, produktach do pielęgnacji takich jak sera i esencje oraz kremy.
Jakie korzyści prozdrowotne posiada Kurkumina?
Jest naturalnym związkiem przeciwzapalnym
Stan zapalny, wbrew pozorom, jest niezwykle ważne dla naszego organizmu. Pomaga mu w walce z obcymi “najeźdźcami”, a także odgrywa istotną rolę w naprawianiu powstających uszkodzeń. Bez stanu zapalnego patogeny, takie jak bakterie, mogą z łatwością przejąć kontrolę nad organizmem i go zniszczyć. I o ile ostry, krótkotrwały stan zapalny jest korzystne, może stać się poważnym problemem, gdy staje się przewlekłym i nieprawidłowo zaatakuje własne tkanki organizmu. Naukowcy uważają, że przewlekły stan zapalny niskiego poziomu odgrywa główną rolę w prawie każdej przewlekłej chorobie zachodniej. Obejmuje to choroby serca, raka, zespół metaboliczny, chorobę Alzheimera i różne stany zwyrodnieniowe (Żródło, żródło, żródło). Dlatego wszystko, co może pomóc w walce z przewlekłym zapaleniem, ma potencjalne znaczenie w zapobieganiu, a nawet leczeniu tych chorób.
Kurkumina działa silnie przeciwzapalnie. W rzeczywistości jest tak potężna, że dorównuje skutecznoścą niektórym lekom przeciwzapalnym, nie posiadawszy równocześnie skutków ubocznych działani ( źródło, źródło). Blokuje NF-kB, cząsteczkę, która wędruje do jąder komórek i włącza geny związane ze stanem zapalnym. Uważa się, że NF-kB odgrywa główną rolę w wielu chorobach przewlekłych (źródło).
Bez wchodzenia w szczegóły (stan zapalny jest niezwykle skomplikowany), kluczowym wnioskiem jest to, że kurkumina jest substancją bioaktywną, która zwalcza stan zapalny na poziomie molekularnym (źródło, źródło, źródło). Ponieważ kurkumina jest uważana za silny naturalny środek przeciwzapalny, oznacza, że ma również zdolności radzenia sobie z szeregiem problemów skórnych: od zaczerwień, przez podrażnienia i obrzęki, po blizny. Ponadto kurkumina ma również właściwości przeciwutleniające, które mają duży wpływ na poziom rozświetlenia cery.
Kurkumina poprawia funkcje mózgu i zmniejsza ryzyko chorób mózgu
Kiedyś uważano, że neurony nie są w stanie dzielić się i namnażać po ukończeniu przez nas okresu wczesnego dzieciństwa. Jednak teraz wiadomo, że nieprawda. Neurony są zdolne do tworzenia nowych połączeń, a w pewnych obszarach mózgu mogą się również rozmnażać i zwiększać swoją liczbę. Jednym z głównych czynników napędzających ten proces jest neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego (BDNF), który jest rodzajem hormonu wzrostu, który działa w mózgu (źródło). Wiele powszechnych zaburzeń mózgu wiąże się z obniżonym poziomem tego hormonu, w tym depresja i choroba Alzheimera (źródło). Co ciekawe, kurkumina może zwiększać poziom BDNF w mózgu (źródło). W ten sposób może skutecznie opóźniać lub nawet odwracać wiele chorób mózgu i związane z wiekiem spadki funkcji mózgu. Może również poprawić pamięć i czynić nas “mądrzejszymi”, co wydaje się logiczne, biorąc pod uwagę jej wpływ na poziomy BDNF. Potrzebne są jednak kontrolowane badania na ludziach, aby to z całą pewnością potwierdzić.
Kurkumina zmniejsza ryzyko chorób serca
Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną śmierci na świecie (źródło). Choroby serca są niezwykle skomplikowane i do ich powstawania przyczynia się wiele różnych czynników. Dowiedziono, że kurkumina może pomóc odwrócić wiele etapów procesu powstawania tej choroby (źródło). Być może główną zaletą kurkuminy, jeśli chodzi o choroby serca, jest poprawa funkcji śródbłonka, który stanowi wyściółkę naczyń krwionośnych. Powszechnie wiadomo, że dysfunkcja śródbłonka jest główną przyczyną chorób serca i wiąże się z niezdolnością do regulowania ciśnienia krwi, krzepnięcia krwi etc (źródło).
Kilka badań sugeruje, że kurkumina prowadzi do poprawy funkcji śródbłonka. Jedno badanie wykazało, że jest tak samo skuteczna jak ćwiczenia, podczas gdy inne pokazuje, że działa równie dobrze jak lek Atorvastatin (źródło, źródło). Ponadto kurkumina zmniejsza stany zapalne i procesy utleniania (jak omówiono powyżej), które również odgrywają istotą rolę w powstawaniu chorób serca. W jednym z badań 121 osobom, które przeszły operację pomostowania tętnic wieńcowych, losowo przydzielono placebo lub 4 gramy kurkuminy dziennie, kilka dni przed i po operacji. Grupa kurkuminy uzyskała zmniejszenie o 65% ryzyka wystąpienia zawału serca w szpitalu (źródło).
Pacjenci z zapaleniem stawów bardzo dobrze reagują na suplementację kurkuminą
Kurkumina może opóźniać procesy starzenia się i zwalczać przewlekłe choroby związane z wiekiem
Jeśli kurkumina może naprawdę pomóc w zapobieganiu chorobom serca, rakowi i chorobie Alzheimera, przyniosłoby to oczywiste korzyści dla zachowania długowieczności. Z tego właśnie powodu kurkumina stała się bardzo popularna jako suplement przeciwstarzeniowy (źródło). Biorąc pod uwagę, że uważa się, że utlenianie i stan zapalny odgrywają istotną rolę w procesie starzenia się, kurkumina może mieć właściwości wykraczające daleko poza zapobieganie chorobom (źródło
Wpis powstał w wyniku tłumaczenia artykułu: 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin Zdjęcia: Unsplash oraz materiały własne
GOLDEN ADAPTO LATTE
Elixir dla ciała i ducha
KUP KREM BARIEROWY
- ARGOL Bogaty Balsam15 €
PRAKTYKA JOGI
Ubrania i akcesoria niezbędne do praktyki
W ŚWIECIE AROMATÓW…
- LA BOMBA Sól do kąpieli Eukaliptus Paczuli14 € – 15 €
PRE-OWNED
Moda i akcesoria premium z drugiej ręki
ODBIERZ RABAT 35 Zł!
Zapisz się do naszego NEWSLETTER’a