Kawa grzybowa jest rekomendowana jako zdrowsza alternatywa dla zwykłej kawy, oferująca dodatkowe korzyści pro-zdrowotne, dzięki zawartości leczniczych ekstraktów z grzybów witalnych. Chociaż jest obecnie bardzo modna, jej korzenie sięgają bardzo, bardzo dawno temu. Według różnych źródeł grzyby były używane jako substytut kawy w Finlandii podczas II wojny światowej, kiedy ziarna kawy nie były dostępne. Istnieje również rozległa historia kulinarnego i leczniczego stosowania grzybów w krajach azjatyckich, szczególnie w medycynie chińskiej, ze względu na ich wartości odżywcze i zdrowotne (Źródło 1, Źródło 2, Źródło 3).
Czym jest Kawa grzybowa?
Kawa grzybowa to delikatna mieszanka ekstraktów z grzybów i ziaren kawy, połączona w celu zaparzenia ciemnego, gładkiego o lekko orzechowej nucie napoju. Do produkcji kawy z grzybów stosuje się głównie ekstrakty z grzybów leczniczych, a nie grzybów kulinarnych, takich jak shiitake i portobello. Do najczęściej stosowanych należą:
- Chaga
- Lion’s Mane
- Reishi
- Cordyceps
Kilka opinii konsumenckich wskazuje, że profil smakowy kawy grzybowej nie różni się tak bardzo od zwykłej kawy. Jednak jej korzyści pro-zdrowotne, w tym redukcja napięć i poprawa odporności, dają jej zdecydowaną przewagę.
Jak kawa grzybowa jest zrobiona?
Aby zrobić kawę grzybową, owocniki grzybów są ekstrahowane i przekształcane w organiczny proszek, który jest wolny od wypełniaczy, nośników i innych dodatków. W procesie podwójnej ekstrakcji grzyby są następnie odwadniane, mielone na drobny proszek i mieszane z mielonymi ziarnami kawy. Kawę grzybową można kupić w postaci:
kawy rozpuszczalnej
mieszanek kawy mielonej/w ziarnach
saszetek/kapsułek z kawą
Kawę grzybową można przygotować tymi samymi metodami, co zwykłą kawę, aby otrzymać pyszne napoje mokki, latte lub czarnej kawy.
Zawiera mniej kofeiny niż zwykła kawa
Mieszanki kawy z grzybami są rekomendowane jako takie, zawierające mniej kofeiny niż zwykła kawa.
Kofeina jest substancją aktywną naturalnie występującą w niektórych produktach spożywczych, takich jak ziarna kawy, ziarna kakaowe i liście herbaty, ale jest również dodawana w postaci syntetycznej do innych produktów spożywczych i napojów (Źródło 4 , Źródło 5).
Kobiety w ciąży lub karmiące piersią, dzieci i osoby z problemami z sercem narażone są większe ryzyko wystąpienia negatywnych skutków ubocznych spożycia kofeiny i powinny być ostrożne w jej przyjmowaniu (Źródło 5).
Chociaż picie do 400 mg kofeiny dziennie nie wiąże się z działaniami niepożądanymi, może to wyglądać inaczej w przypadku osób z wrażliwością na kofeinę. Takie osoby mogą odczuwać niepokój, szybsze tętno, rozstrój żołądka i inne skutki uboczne, nawet przy niższym spożyciu kofeiny (Źródło 5). Warto wziąć to pod rozwagę.
Potencjalne korzyści pro-zdrowotne
Grzyby lecznicze są powszechnie stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej od setek lat. Związki ekstrahowane z grzybów leczniczych nazywane są adaptogenami, które mogą poprawić reakcję organizmu na stres. Od lat 70 naukowcy są zainteresowani adaptogenami ze względu na ich potencjalne korzyści zdrowotne. Należy jednak mieć na uwadze, że większość badań nad grzybami leczniczymi opiera się na zwierzętach lub w laboratorium, z dosłownie kilkoma badaniami klinicznymi na ludziach. Oznacza to, że nie możemy po prostu przełożyć wyników tych badań bezpośrednio do ludzi lub chorób ludzkich.
Poniżej znajduje się kilka odkryć naukowych dotyczących potencjalnych korzyści pro-zdrowotnych grzybów leczniczych:
Wsparcie odporności. W badaniach z in vitro Turkey’s tail i jego sfermentowane substraty wykazały pewne właściwości wzmacniające odporność (Żródło 6).
Potencjał w profilaktyce nowotworów. Badania wykazały pewien potencjał Lion’s Mane, Reishi, Turkey’s Tail, Chaga i Cordyceps jako terapii wspomagających dla pacjentów z nowotworem, takich jak pomoc w walce z nudnościami i wymiotami (Źródło 7).
Działanie Antyalergiczne (alergie pokarmowe). W badaniach z in vitro grzyb Chaga wykazał dowody na hamowanie aktywności komórek odpornościowych odpowiedzialnych za reakcję alergiczną na niektóre pokarmy (Źródło 8).
Profilaktyka chorób serca. Ekstrakty z Reishi wykazują potencjał obniżania poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko chorób serca (Źródło 9).
Chociaż istnieją pewne obiecujące dowody, potrzebne są dalsze badania, w tym na ludziach, aby zweryfikować te skutki zdrowotne, zwłaszcza w kawie grzybowej.