0
Twój koszyk
0
Twój koszyk

JAK ZROBIĆ ZŁOTE MLEKO (GOLDEN MILK) oraz jego 10 zalet

Złote mleko – Golden Milk – znane również jako mleko kurkumowe – to indyjski napój, który ostatnio bardzo zyskuje na popularności w kulturze zachodniej.

Ten jasnożółty napój jest tradycyjnie wytwarzany przez podgrzewanie mleka roślinnego lub krowiego z kurkumą i innymi przyprawami, takimi jak cynamon i imbir.

Napój jest szeroko promowany ze względu na wiele działań prozdrowotnych i często stosowany jako alternatywa służąca zwiększeniu odporności i zapobieganiu chorobom.

Golden adapto Latte

Poniżej przedstawiamy 10 (naukowo potwierdzonych) zalet złotego mleka – i przepis na zrobienie własnego.

Kliknij tutaj  aby od razu przejść do przepisu

1.Jego kluczowe składniki są wypełnione przeciwutleniaczami

Kluczowym składnikiem złotego mleka jest kurkuma, żółta przyprawa popularna w kuchni azjatyckiej, która nadaje curry jego żółty kolor.

Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, jest stosowana w medycynie ajurwedyjskiej od wieków ze względu na jej silne właściwości przeciwutleniające.

Przeciwutleniacze to związki, które przeciwdziałają uszkodzeniom komórek, chroniąc Twoje ciało przed stresem oksydacyjnym.

Są niezbędne do funkcjonowania komórek, a badania regularnie pokazują, że diety bogate w przeciwutleniacze mogą pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji i chorób.

Większość przepisów na złote mleko obejmuje również cynamon i imbir – oba z nich również mają imponujące właściwości przeciwutleniające

ZALETA NR 1
Złote mleko jest bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem, zwalczają choroby i infekcje oraz przyczyniają się do ogólnego dobrego stanu zdrowia

2. Może pomagać w niwelowaniu stanów zapalnych i bólu stawów

Składniki złotego mleka mają silne właściwości przeciwzapalne.

Uważa się, że chroniczne stany zapalne odgrywają istotną rolę w indukowaniu chorób przewlekłych, w tym w raka, zespołu metabolicznego, choroby Alzheimera i chorób serca. Zróżnicowana dieta bogata w związki przeciwzapalne może zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych chorób.

Badania pokazują, że imbir, cynamon i kurkumina – aktywny składnik kurkumy – mają bardzo silne właściwości przeciwzapalne.

Badania sugerują nawet, że przeciwzapalne działanie kurkuminy jest porównywalne z działaniem niektórych leków farmaceutycznych a nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

Te właściwości przeciwzapalne mogą zmniejszać ból stawów spowodowany chorobą zwyrodnieniową stawów i reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Na przykład w jednym badaniu z udziałem 45 osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów udowodniono, że 500 miligramów kurkuminy dziennie zmniejsza odczuwalny ból stawów w większym stopniu niż 50 gramów zwykłego leku na zapalenie stawów lub kombinacja kurkuminy i leku (Żródło).

Podobnie w 6-tygodniowym badaniu z udziałem 247 osób z chorobą zwyrodnieniową stawów osoby otrzymujące ekstrakt z imbiru odczuwały zmniejszony ból i wymagały mniej leków przeciwbólowych niż osoby otrzymujące placebo (Źródło)

ZALETA NR 2
Kurkuma, imbir i cynamon, główne składniki złotego mleka, mają silne właściwości przeciwzapalne, które mogą w znacznym stopniu redukować stany zapalne i bóle stawów.

INSTAGRAM NOMICU Nano kurkumina SoBio Beauty Boutique

3.Może wpływać na poprawę pamięci i funkcjonowania mózgu

Złote mleko ( Golden Milk) może mieć również dobroczynny wpływ na Twój mózg.

Badania pokazują, że kurkumina może zwiększać poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF). BDNF to związek, który pomaga Twojemu mózgowi tworzyć nowe połączenia i generuje wzrost komórek mózgowych. Z kolei niski poziom BDNF może być związany z zaburzeniami funkcji mózgu, w tym chorobą Alzheimera.

Pozostałe składniki również mogą przynosić korzyści dla mózgu.

Na przykład jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera jest nagromadzenie określonego białka w mózgu, zwanego białkiem tau. Badania sugerują, że związki zawarte w cynamonie mogą pomóc zmniejszyć jego ilości. Co więcej, wydaje się, że cynamon łagodzi objawy choroby Parkinsona i poprawia funkcjonowanie mózgu.

Imbir może również wpływać na funkcjonowanie mózgu, poprawiając czas reakcji i pamięć. Ponadto w badaniach sugerują, że imbir chroni przed związanym z wiekiem regresem funkcji mózgu.

Niemniej potrzebne są dalsze badania kliniczne, aby w pełni zrozumieć wpływ tych składników na pamięć i funkcje mózgu.

ZALETA NR 3
Niektóre składniki zawarte w złotym mleku mogą pomóc w zachowaniu pełnej pamięci i zredukować postęp degradacji funkcji mózgu z powodu choroby Alzheimera i Parkinsona.

4.Kurkumina poprawia nastrój

Wygląda na to, że kurkuma – a dokładniej zawarty w niej związek czynny -kurkumina -może poprawiać nastrój i zmniejszyać objawy depresji.

W 6-tygodniowym badaniu 60 osób z dużymi zaburzeniami depresyjnymi przyjmowało kurkuminę, lek przeciwdepresyjny lub ich kombinację.

Ci, którym podano tylko kurkuminę, doświadczyli podobnej poprawy, jak ci, którzy otrzymali leki przeciwdepresyjne, podczas gdy grupa skojarzona odnotowała najwięcej korzyści (Źródło).

Depresja może być również związana z niskim poziomem czynnika neurotroficznego pochodzenia mózgowego (BDNF). Ponieważ kurkumina wydaje się zwiększać poziomy BDNF, może potencjalnie ograniczać objawy depresji (Źródło).

Ponieważ jednak, przeprowadzono dotychczas niewystarczająco dużo badań w tej materii, potrzeba ich więcej, zanim można będzie wyciągnąć zdecydowane wnioski.

ZALETA NR 4
Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, może pomagać zmniejszać objawy depresji. Wymagana jednak są dalsze badania w tym kierunku.

5.Może chronić przed chorobami serca

Choroby serca to jedna z głównych przyczyn śmierci na świecie. Co ciekawe, cynamon, imbir i kurkuma – kluczowe składniki złotego mleka – zostały powiązane z obniżaniem ryzyka wystąpienia chorób serca.

Dla przykładu, przegląd 10 badań wykazał, że 120 mg cynamonu dziennie może obniżać całkowity poziom cholesterolu, trójglicerydów i „złego” LDL, podnosząc równocześnie poziom „dobrego” HDL (Żródło).

W innym badaniu 41 uczestników z cukrzycą typu 2 otrzymywało 2 gramy sproszkowanego imbiru dziennie. Pod koniec 12-tygodniowego badania mierzone czynniki ryzyka chorób serca były o 23–28% niższe (Źródło).

Dodatkowo, kurkumina może poprawiać funkcjonowanie wyściółki naczyń krwionośnych – znanej jako śródbłonek. Prawidłowe funkcjonowanie śródbłonka jest bardzo istotne dla zdrowego serca.

W badaniu osoby przechodzące operację serca otrzymały albo 4 g kurkuminy, albo placebo na kilka dni przed i po operacji.

Osoby otrzymujące kurkuminę okazały się o 65% mniej narażone na zawał serca podczas pobytu w szpitalu niż osoby z grupy placebo (Źródło).

Te właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające mogą mieć znaczący wpływ na ochronę przed chorobami serca. Jednak badania są jeszcze zbyt małe, i potrzebne są dalsze, aby można było wyciągnąć konkretne wnioski.

ZALETA NR 5
Kurkuma, imbir i cynamon – główne składniki złotego mleka – wszystkie mają właściwości, które mogą korzystnie wpływać na czynność serca i chronić przed chorobami serca. Jednak istnieje potrzeba kolejnych badań, w celu potwierdzenia tych efektów.

6.Może obniżać poziom cukru we krwi

Składniki złotego mleka, zwłaszcza imbir i cynamon, pomagają obniżyć poziom cukru we krwi.

Na przykład 1–6 gramów cynamonu dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo nawet o 29%. Ponadto cynamon może zmniejszać oporność na insulinę (Źródło)

Komórki oporne na insulinę są mniej zdolne do pobierania cukru z krwi, więc obniżenie insulinooporności ogólnie obniża poziom cukru we krwi (Źródło).

Cynamon wpływa na zmniejszenie ilości glukozy wchłanianej w jelitach po posiłku, co może dodatkowo poprawiać kontrolę poziomu cukru we krwi (Źródło).

Podobnie regularne dodawanie niewielkiej ilości imbiru do diety może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi na czczo nawet o 12% (Źródło).

Niewielka, dzienna dawka imbiru może również obniżyć poziom hemoglobiny A1C nawet o 10% – wskaźnik długoterminowej kontroli poziomu cukru we krwi.

Również w tym wypadku, dowody opierają się tylko na kilku badaniach i potrzeba ich więcej, aby w zdecydowany sposób potwierdzić te obserwacje.

Warto nadmienić, że większość przepisów na złote mleko słodzone jest miodem lub syropem klonowym. Ewentualne korzyści obniżające poziom cukru we krwi mogą wystąpić tylko podczas picia niesłodzonej wersji.

ZALETA NR 6
Cynamon i imbir, dwa główne składniki Golden Milk, mogą obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić wrażliwość na insulinę. Potrzebne są jednak dalsze badania nad tym tematem.

7.Może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka

Rak jest chorobą charakteryzującą się niekontrolowanym wzrostem komórek.

Oprócz konwencjonalnych metod leczenia coraz częściej poszukiwane są alternatywne środki przeciwnowotworowe. Niektóre badania sugerują, że przyprawy użyte w złotym mleku mogą przynieść pewne korzyści w tym zakresie.

Pwne badania laboratoryjne przypisują właściwości przeciwnowotworowe 6-gingerolowi, substancji występującej w dużych ilościach w surowym imbirze (Źródło).

Kolejne badania laboratoryjne wskazują, że związki zawarte w cynamonie mogą pomóc w hamowaniu rozrostu komórek rakowych (Źródło).

Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, może również zabijać izolowane komórki rakowe (badania laboratoryjne) i zapobiegać powstawaniu nowych naczyń krwionośnych w guzach, ograniczając w efekcie ich zdolność do rozprzestrzeniania się (Źródło).

Niestety, dowody na korzyść imbiru, cynamonu i kurkuminy w walce z rakiem u ludzi pozostają ograniczone.

Dodatkowo, wyniki badań bywają sprzeczne i nie jest jasne, ile każdego ze składników należy spożyć, aby osiągnąć te korzyści (Źródło).

ZALETA NR 7
Badania wskazują, że cynamon, imbir i kurkuma mogą stanowić pewną ochronę przed rakiem. Jednak ponieważ aktualne wyniki pozostają sprzeczne, potrzebne są dodatkowe badania.

8.Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze

W Indiach złote mleko jest często stosowane jako domowe lekarstwo na przeziębienia. W rzeczywistości żółty napój jest popuarny ze względu na jego właściwości wzmacniające odporność.

Badania laboratoryjne sugerują, że kurkumina ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, które mogą pomagać w zapobieganiu i zwalczaniu infekcji (Źródło).

Chociaż wyniki badań laboratoryjnych są obiecujące, obecnie niestety nie ma niezbitych dowodów na to, że istotnie zmniejsza infekcje u ludzi.

Udowodniono natomiast, że związki zawarte w świeżym imbirze mogą hamować wzrost niektórych bakterii. Wyciąg z imbiru może zwalczać ludzki wirus syncytialny układu oddechowego (HRSV), częstą przyczynę infekcji dróg oddechowych (Źródło).

Podobnie, badania laboratoryjne wskazują, że aldehyd cynamonowy, aktywny związek zawarty w cynamonie, może zapobiegać rozwojowi bakterii. Ponadto może pomóc w leczeniu infekcji dróg oddechowych wywołanych przez grzyby (Źródło).

Składniki złotego mleka mają również silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą wzmocnić układ odpornościowy (źródło).

ZALETA NR 8
Składniki użyte do wytworzenia złotego mleka mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, które pomagają chronić Twoje ciało przed infekcjami. Ich właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne również mogą wzmocniać układ odpornościowy.

9.Imbir i kurkuma mogą poprawiać trawienie

Przewlekła niestrawność, znana również jako dyspepsja, charakteryzuje się bólem i dyskomfortem w górnej części żołądka.

Opóźnione opróżnianie żołądka jest potencjalną przyczyną niestrawności. Imbir, jeden ze składników stosowanych w złotym mleku, może pomóc złagodzić ten stan, przyspieszając opróżnianie żołądka u osób cierpiących na niestrawność (Źródło).

Badania pokazują również, że kurkuma, kolejny składnik złotego mleka, może pomóc zmniejszać objawy niestrawności. Kurkuma może również poprawić trawienie tłuszczu, zwiększając produkcję żółci nawet o 62% (źródło).

Również wiele badań pokazuje, że kurkuma może pomóc w utrzymaniu prawidłowego trawienia i zapobiegać zaostrzeniom u osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, zapalnym zaburzeniem trawienia powodującym wrzody w jelitach (Źródło).

ZALETA NR 9
Imbir i kurkuma, dwa składniki w złotym mleku, mogą pomóc złagodzić niestrawność. Kurkuma może również pomóc złagodzić objawy u osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

10.Zawiera wzmacniające kości Wapń i witaminę D

Złote mleko może przyczyniać się do utrzymania silnego szkieletu.

Zarówno wzbogacone mleko roślinne jak i mleko krowie, są ogólnie bogate w wapń i witaminę D – dwa składniki odżywcze niezbędne do budowy i utrzymania silnych kości (Żródło).

Jeśli w diecie mamy za mało wapnia, organizm zaczyna pobierać wapń z kości, aby utrzymać jego prawidłowy poziom we krwi. Z czasem powoduje to osłabienie i łamliwość kości, zwiększając ryzyko chorób kości, takich jak osteopenia i osteoporoza .

Witamina D wzmacnia kości, poprawiając zdolność jelit do wchłaniania wapnia z diety. Niski poziom witaminy D w organizmie może zatem prowadzić do słabych i kruchych kości, nawet jeśli dieta jest bogata w wapń (Żródło).

Jeśli robisz swoje złote mleko przy użyciu mleka roślinnego, wybierz takie, które jest wzbogacone zarówno wapniem, jak i witaminą D, aby uzyskać więcej korzyści wzmacniających kości.

ZALETA NR 10
Złote mleko może okazać się bogate w wapń i witaminę D w zależności od użytego mleka. Oba te składniki odżywcze przyczyniają się do silnego szkieletu, zmniejszając ryzyko chorób kości, takich jak osteopenia i osteoporoza.
złote mleko | golden Milk | SoBio Beauty Boutique

Jak zrobić złote mleko

Złote mleko bardzo łatwo przygotować w domu. Poniżej przepis na jedną porcję (około jednej filiżanki) :

Składniki:

1/2 szklanki (120 ml) wybranego niesłodzonego mleka
1 łyżeczka kurkumy
1 mały kawałek startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki w małym rondlu lub garnku i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut lub do momentu, gdy poczujesz pachnący aromat przypraw. Odcedź napój przez drobne sitko do kubków i posyp szczyptą cynamonu.

Złote mleko możesz również przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do pięciu dni. Po prostu podgrzej go przed wypiciem.

Wpis powstał na podstawie artykułu : 10 Benefits of Golden (Turmeric) Milk and How to Make It

Photo by Sarah Gualtieri on Unsplash