Smaczna, dużo bardziej pożywna i – przede wszystkim – zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu.
Pudding jaglany powstaje z dokładnie zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka roślinnego oraz innych składników, np. banana lub masła orzechowego.
Poniżej prezentujemy przepis na urozmaiconą formę spożycia Eliksiru z adaptogenami – ZOJO The Sexy Formula
SKŁADNIKI (2 PORCJE)
- 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego/1 łyżka cukru kokosowego
- 1 banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 porcje ZOJO The Sexy Formula
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę jaglaną przed gotowaniem dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie. Do tak przygotowanej kaszy wlewamy 1/2 szklanki mleka kokosowego i 1/4 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy (przez ok. 15 minut)
- Miękką kaszę wkładamy do naczynia blendera, dodajemy resztę mleka kokosowego (1/2 szklanki), syrop lub cukier, obranego banana, sok z cytryny i Eliksir ZOJO The Sexy Formula. Miksujemy na idealnie gładką masę (ok. 1-2 minuty miksowania). Aby uzyskać aksamitną konsystencję trzeba długo i cierpliwie blendować.
Podajemy z kruszonymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub owocami.
Smacznego!