0
Twój koszyk
0
Twój koszyk

DESSERTO czyli zrównoważona wegańska skóra z kaktusa

DESSERTO to wysoce zrównoważona (wegańska), roślinna skóra z kaktusa ( Nopal Cactus AKA Prickly Pear) . Desserto charakteryzuje się dużą miękkością oferując jednocześnie doskonałą wydajność w szerokiej gamie zastosowań i spełnia najbardziej rygorystyczne normy jakości i ochrony środowiska.

Czym jest DESSERTO ( skóra z kaktusa)?

Ten innowacyjny materiał został opracowany przez dwóch Meksykanów, którzy pracowali w przemyśle motoryzacyjnym i modowym – gdzie zaobserwowali bardzo silny, negatywny wpływ obu branż na środowisko. Efektem ich przemyśleń i działań stało się DESSERTO® czyli wegańska, cruelty free i zrównoważona alternatywa dla aktualnie powszechnie stosowanych materiałów, bez toksycznych chemikaliów, ftalanów i PCW.

Skóra z kaktusa jest częściowo biodegradowalna i posiada specyfikacje techniczne wymagane przez przemysł mody, galanterii skórzanej, meblarskiej, a nawet motoryzacyjnej. Jej użycie oznacza mniej szkód dla bydła hodowlanego i innych zwierząt, minimalne zużycie wody i absorpcję dwutlenku węgla. Rezultatem jest organiczna i trwała skóra wegańska, która utrzymuje swój pierwotny stan do dziesięciu lat, jest elastyczna, oddychająca i plamoodporna.

Jak powstaje DESSERTO czyli skóra z kaktusa?

Położona w meksykańskim stanie Zacatecas farma marki jest przykładem tego, jak można odpowiedzialnie rozwijać innowacje. Proces zbioru respektuje cykl rozwoju kaktusów, w którym co około 6-8 miesięcy selekcjonuje się i ścina tylko dojrzałe liście roślin. Nie stosuje się żadnych systemów nawadniających, ponieważ kaktusy zdrowo rosną dzięki wodzie deszczowej i minerałom występującym w okolicznej glebie.

Po ścięciu dojrzałych liści suszy się je na słońcu przez trzy dni, aż do osiągnięcia pożądanego poziomu wilgotności. Powstały surowiec organiczny jest następnie przetwarzany i mieszany z nietoksycznymi substancjami chemicznymi, aby później nadać mu dowolną teksturę i kolor. Ranczo jest w pełni ekologiczne, więc w procesie nie stosuje się żadnych herbicydów ani pestycydów. Cały pozostały niewykorzystany w produkcji organiczny materiał z kaktusów jest eksportowany i sprzedawany w kraju przemysłowi spożywczemu. Wegańska skóra DESSERTO® wykonana z kaktusa znalazła się w pierwszej 30 finale nagrody LVMH Innovation Award 2020.

DLACZEGO materiał roślinny?

Wszyscy wiemy, że „Amazonka jest Płucami Ziemi” a hodowla bydła jest największym motorem wylesiania Amazonii. W Brazylii 450 000 km2 lasów jest teraz pastwiskami, dla porównania w Niemczech jest to 350 000 km2. a w Wielkiej Brytanii 240 000 km2. I z tego powodu często mówi się, że kawałek hamburgera to kawałek Amazonki. Do dzisiaj 20% Amazonii zostało zniszczone. Każdego roku traci ona obszar wielkości Wielkiej Brytanii, choć nierzadko jest on znacznie większy.

72 miliardy zwierząt są ubijane co roku. 1/3 miliona ton ryb łowi się każdego roku na paszę dla bydła. 1/3 wszystkich gruntów uprawnych jest potrzebna na paszę dla zwierząt. Przewiduje się, że do 2025 r. zapotrzebowanie na mięso wzrośnie o 33% do 40%.

Produkcja skór – twierdzi się, że skóra jest produktem ubocznym przemysłu mięsnego. Argumentuje, że z punktu widzenia ochrony środowiska przemysł garbarski po prostu przekształca produkt, który w przeciwnym razie trafiłby na wysypisko śmieci. Ten argument nie jest słuszny, ponieważ dotyczy ogromnych szkód środowiskowych, jakie przemysł garbarski powoduje na całym świecie. Skóra garbowana chromem jest obecnie najpopularniejszą formą produkcji skóry i jedną z najbardziej szkodliwych. Opiera się na toksycznej soli chromu i oleju ropopochodnym.

ORGANICZNY KAKTUS I SEKWESTERCJA CO2

W dzisiejszych czasach zmiany klimatyczne są jednym z największych wyzwań, z jakimi musi się zmierzyć ludzkość. W przyszłości przedłużające się susze i pustynnienie to tematy, między innymi, które będą dotyczyć kilku krajów, w szczególności Afryki i Azji. Jeśli ludzie chcą przetrwać w tych trudnych warunkach, ich uprawy muszą tolerować suszę, wysokie temperatury i ubogie gleby. Miedzy innymi z tego powodu, zainteresowanie kaktusami na całym świecie wzrosło, ze szczególnym uwzględnieniem nopalu (Opuntia ficus-indica) ze względu na jego unikalne cechy, które zapewniają mu odporność na warunki ograniczające wymienione powyżej. Nopal może rosnąć na ziemiach, na których inne uprawy nie będą prosperować. Może być używany do przywracania zdegradowanej ziemi w wielu krajach, jest jedyną uprawą, której można zaufać tam, gdzie wszystkie inne zawiodły. Ta roślina sama w sobie powinna należeć do cudów natury. Uprawa nopalu powstała w Meksyku, który nadal jest jego głównym producentem i konsumentem na świecie. Zwiększenie plantacji kaktusów może być strategią na zmniejszenie akumulacji CO2 w atmosferze. Plantacje Nopalu mogą być wykorzystywane jako rezerwy wody i węgla w regionach suchych i półpustynnych, gdzie klimat jest zmienny.

  • Kaktus jest naturalnym pochłaniaczem dwutlenku węgla, ma świetną zdolność sekwestracji CO2.
  • Z 14 akrów jest w stanie wchłonąć 8100 ton CO2/rok, podczas gdy farma Desserto generuje tylko 15,30 ton CO2 rocznie.
  • Do stworzenia jednego metra bieżącego Desserto potrzeba około 3 liści kaktusa.
  • Wycina się tylko dojrzałe liście rośliny, nie uszkadzając samej rośliny, umożliwiając powtórne zbiory co 6-8 miesięcy z tych samych roślin.
  • Kaktus z certyfikatem USDA jest uprawiany w systemie rolnictwa ekologicznego w żyznym i bogatym w minerały regionie Zacatecas w Meksyku.
  • 50% przetworzonych zbiorów trafia do przemysłu spożywczego, z którego korzysta gospodarstwo. Dwie gałęzie przemysłu mogą współistnieć z jedną uprawą (surowcem).
  • Kaktus naturalnie regeneruje glebę.
  • Wystarczy 200 litrów, aby wyhodować jeden kilogram biomasy kaktusów, która jest pochłaniana przez samą roślinę z wilgoci obecnej w atmosferze, w porównaniu do 1000 litrów (średnio), aby wyhodować ten sam kilogram z innych upraw.
  • Kaktus jest twardym i odpornym gatunkiem, przystosowanym do ekstremalnych warunków, zdolnym do przetrwania na obszarach, gdzie nic innego nie będzie rosło.
  • Kaktusy mogą rosnąć na mocno zdegradowanych glebach, które są nieodpowiednie dla innych upraw.

Wpis powstał w wyniku tłumaczenia informacji zawartych na stronie producenta , zdjęcia producenta