Analiza składu – Vita Liberata pHenomenal 2-3 Week Tan Mousse

Analiza składu vita liberata phenomenal
Analiza składu – Vita Liberata pHenomenal 2-3 Week Tan Mousse

 

Vita Liberata | pHenomenal 2-3 Week Tan Mousse | Preparat samoopalający w piance

Preparaty samoopalające gwarantują nam w 100 % bezpieczną opaleniznę. Można dzięki nim uzyskać efekt lekko ozłoconej słońcem skóry bez negatywnych efektów jak ma to miejsce w przypadku ekspozycji na promienie UV. Są nieocenioną pomocą dla osób, które z różnych względów nie chcą lub nie mogą się opalać w sposób naturalny.

Preparat ma formę brązowej pianki, którą nakładamy na ciało przy pomocy specjalnej rękawicy, co zapobiega “opaleniu” wewnętrznej strony dłoni oraz usprawnia i ułatwia cały proces aplikacji.

Cena: 174.00 pln / 125 ml

Skład: Aloe Barbadensis (leaf) Water*, Dihydroxyacetone**, Glycerin*, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Buyrospermum Parkii (Shea) Butter*, Saccharide Isomerate**, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Disodium EDTA, Cucumis Melo (Melon) Fruit Extract***, Hyaluronic Acid, Benzyl Alcohol**, Salicylic Acis**, Sorbic Acid**, Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract***, Ginkgo Biloba Leaf Extract*, Fucus Vesiculosus Extract*, Litchi Chinensia Fruit Extract***, Citric Acid, CI 17200 (Red33), CI 42090 (Blue1), CI 19140 (Yellow 5), CI 60730 (Ext. Violet 2), CI 14700 (Red 4)

 

  • Aloe Barbadensis (leaf) Water / Hydrolat z aloesu  Nawilża, chroni i koi, bogaty w aminokwasy, witaminy i minerały. Ma działanie przeciwbakteryjne. Otrzymywany z liści aloesu.
  • Dihydroxyacetone/ DHA /Dihydroksyaceton  związek całkowicie bezpieczny, nie wywołujący alergii, podrażnień oraz nietoksyczny. Może być stosowany także przez kobiety w ciąży. Działa tylko na poziomie warstwy rogowej naskórka, nie wnika głębiej w skórę. Może być stosowany przez osoby z przetłuszczającą się cerą, gdyż nie powoduje zatkania ujść gruczołów łojowych. Do jego wad należą: wysuszające działanie na skórę oraz nieprzyjemny zapach, który pojawia się po około 1h, kiedy dochodzi do reakcji DHA ze składnikami naskórka.
  • Glycerin /Gliceryna to alkohol trójwodorotlenowy. Ma silnie właściwości nawilżające i wygładzające. Jest substancją higroskopijną, co znaczy, że wiąże wodę na powierzchni skóry.
  • Cetearyl Alcohol / Alkohol Cetylostearylowy Stabilizuje i nadaje właściwą konsystencję. Nie wywołuje reakcji alergicznych i nawilża.
  • Cetyl Alcohol / Alkohol cetylowy emolient pozwalający zatrzymać wodę dzięki okluzji, substancja nawilżająca i  konsystencjotwórcza
  • Glyceryl Stearate / Stearynian Glicerolu (w produkcie użyty ten pochodzenia rośinnego) doskonały emulgator, który jednoczesnie ma własciwosci nawilżające i wygładzające i natłuszczające skórę
  • Buyrospermum Parkii (Shea) Butter / Masło Shea  Naturalny filtr przeciwko promieniom UV, nawilża, odżywia i chroni skórę, koi podrażnienia. Otrzymywane w procesie tłoczenia z orzeszków drzewa masłowego.
  • Saccharide Isomerate / Izomerat sacharydowy jest bezpiecznym składnikiem wiążącym wodę i emolientem.  Polecany dla skóry odwodnionej lub suchej. Przyciąga i wiąże wilgoć w naskórku. Redukuje łuszczenie, swędzenie, podrażnienie i ściągnięcie, wygładza i zmiękcza. Już niewielkie stężenia znacznie poprawiają kondycję skóry.
  • Tocopheryl Acetate /  Tokoferol / Witamina E   Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.
  • Panthenol / Pantenol Składnik przyspieszający gojenie, łagodzący podrażnienia, poparzenia i alergie, nawilżający i kojący.
  • Disodium EDTA / Kwas Wersetowy  Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, pełni rolę konserwantu, zapobiegającego zmianom zapachu, konsystencji i wyglądu kosmetyku. Stosowany w niskich dawkach jest nieszkodliwy dla organizmu. Jednak w dużym stężeniu, jest substancją drażniącą skórę i błony śluzowe.
  • Cucumis Melo (Melon) Fruit Extract / Wyciąg z owoców melona Zawiera kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy i kwas mirystynowy, a także lecytynę. Stosowany przy przewlekłych zapaleniach skóry. Działa rozjaśniająco i kojąco. To bogate źródło przeciwutleniaczy, witamin A i C. Stosowany w kosmetykach do skóry suchej i wrażliwej.
  • Hyaluronic Acid / Kwas hialuronowy Bezpieczny dla skóry związek, wiążący wodę. Utrzymuje odpowiednie nawilżenie skóry. Kwas ten najlepiej działa na powierzchni skóry. Przyspiesza regenerację, wygłdza, ujędrnia i uelastycznia skórę. Chroni ją przed wysuszeniem, nie rozszerza naczyn krwionosnych, więc może byc stosowany o każej porze roku.
  • Benzyl Alcohol / Alkohol Benzylowy Identyczny z naturalnym konserwant, dopuszczony przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu.
  • Salicylic Acis / Kwas salicylowy Substancja konserwująca, zabezpiecza przed rozwojem niekorzystnych drobnoustrojów. Dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych. Osoby uczulone na salicylany, np Aspirynę, nie powinny stosować produktów zawierających kwas salicylowy. Składnik nie jest również wskazany do stosowania na skórę z problemem rozszerzonych naczyń krwionośnych.
  • Sorbic Acid / Kwas sorbowy Substancja pochodzenia naturalnego o działaniu konserwującym, zabezpiecza przed rozwojem niekorzystnych drobnoustrojów. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu.
  • Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract / Ekstrakt  z nasion winogron Działa antyoksydacyjnie, hamuje proces starzenia skóry, działa przeciwzapalnie i kojąco. Pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno z nasion winogron.
  • Ginkgo Biloba Leaf Extract / Wyciąg z liści Miłorzębu Japońskiego Składnik stosowany w pielęgnacji skóry i włosów. Wzmacnia naczynia krwionośne, regeneruje komórki, stymuluje ich odnowę. Działa przeciwstarzeniowo, jest silnym antyutleniaczem. Koi podrażnioną skórę.
  • Fucus Vesiculosus Extract / Wyciąg z Morszczynu Pęcherzykowatego Składnik działa silnie nawilżająco i antyoksydacyjnie, ochronnie, wiąże wodę, rewitalizuje, odżywia, regeneruje, zapobiega i wygładza zmarszczki, ujędrnia i uelastycznia skórę, poprawia mikrokrążenie krwi, przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Zastosowanie znajduje zwłaszcza w kosmetykach do skóry dojrzałej twarzy i ciała, liftingujących, przeciwzmarszczkowych, antycellulitowych, wspomaga również walkę z rozstępami i zwiotczeniami.
  • Litchi Chinensia Fruit Extract / Wyciąg z owoców Liczi Naturalny przeciwutleniacz. Zawiera dużą dawkę witaminy C, zwalcza wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo, regeneruje zmęczoną skórę. Ponadto zawiera kwasy alfa-hydroksylowe oraz węglowodany, dzięki czemu działa zmiękczająco, złuszczająco, nawilżająco.
  • Citric Acid / Kwas Cytrynowy Środek regulujący pH
  • CI 17200 (Red33) / Fuksja Barwnik, dopuszczony do stosowania w ograniczonych stężeniach w różnego rodzaju kosmetykach, jako kolorant.
  • CI 42090 (Blue1) /Błękit brylantowy FCF Barwnik, dopuszczony do stosowania w ograniczonych stężeniach w różnego rodzaju kosmetykach, jako kolorant.
  • CI 19140 (Yellow 5) / Tartazyna / Żółcień spożywcza Barwnik. Dopuszczony do stosowania w ograniczonych stężeniach w różnego rodzaju kosmetykach, jako kolorant. Składnik alergizujący. Najczęściej wywołuje alergie u osób, które nie tolerują aspiryny (kwas acetylosalicylowy)
  • CI 60730 (Ext. Violet 2) / Fiolet Barwnik. Dopuszczony do stosowania w ograniczonych stężeniach w różnego rodzaju kosmetykach, jako kolorant.
  • CI 14700 (Red 4) / Szkarłat GN Barwnik o szerokim zastosowaniu.

W naszej opinii produkt jest dobry. Świetne substancje wysoko w składzie. Nie polecimy go natomiast osobom uczulonym na salicalany. Jesli chodzi o Disodium EDTA – z założenia produkt stosujemy doraźnie, nie codziennie, więc ilość tej substancji dostarczonej do organizmu jest niewielka i mozna uznać ją za całkowicie bezpieczną ( Ostrą toksyczność  EDTA wykazuje dopiero stosowany w dawkach 10 g ).

 

Składnik oznaczony na zielono 😉 – BEZPIECZNY

Składnik oznaczony na pomarańczowo 😐 – NIEOBOJĘTNY – STOSOWAĆ Z ROZWAGĄ

Składnik oznaczony na czerwono :\ – SZKODLIWY – UNIKAĆ JAK OGNIA!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.