Analiza składu – SCHMIDT’S Jasmine Tea Dezodorant dla skóry wrażliwej

Analiza składu SCHMIDT'S Jasmin Tea dezodorant
SCHMIDT’S | Jasmine Tea | Dezodorant w sztyfcie dla skóry wrażliwej

SCHMIDT’S Jasmine Tea to zachwycające nuty jaśminu z delikatnymi i wyszukanymi tonami zielonej herbaty.

Formuła łagodząca i wzmacniąjaca ochronę antybakteryjną skóry.

  • Wielokrotnie nagradzana formuła dezodorantu skutecznie i w naturalny sposób neutralizuje zapach i wilgoć
  • Pudry roślinne pomagają absorbować wilgoć bez użycia aluminium
  • Nie zawiera aluminium, glikolu propylenowego, parabenów,  ftalanów i sztucznych aromatów
  • Nieklejąca i nietłusta konsystencja. Łatwowchłanialny , jednorazowa aplikacja wymaga użycia niewielkiej ilości produktu.
  • Product wegański, bezglutenowy, nie testowany na zwierzętach.
  • Opakowanie  BPA-free w 100% nadające się do przetworzenia i wykonane w 60% z materiału z odzysku.

Cena: 58.00 pln / 92 g

Skład: Magnesium hydroxide, Cocos Nucifera (coconut) Oil, Maranta arundinacea (arrowroot) powder, Butyrospermum parkii (shea butter), Caprylic/Capric Triglyceride (fractionated coconut oil), Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Euphorbia Cerifera (candelilla) Wax, Tocopherol (vitamin E), Natural fragrance

 

  • Magnesium hydroxide / Wodorotlenek magnezu jest chemicznym związkiem nieorganicznym.Zastosowanie:  jako dodatek do żywności przeznaczony do wiązania dwutlenku siarki (SO2), jako dodatek do różnych detergentów i jako składnik w pastach do zębów. Świetnie się nadaje jako naturalny dezodorant, bo działa antyseptycznie i przeciwzapalnie.
  • Cocos Nucifera (coconut) Oil / Olej kokosowy zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych : kwasu laurynowego, kwasu mirystynowego, kwasu palmitynowego, kwasu kaprylowego, kwasu kaprynowego, kwasu stearynowego, kwasu oleinowego, kwasu linolowego i kwasu kapronowego. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Dzięki obecności tych składników posiada właściwości nawilżające, wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.
  • Maranta arundinacea (arrowroot) powder / Maranta trzcinowa (skrobia) wiecznie zielona roślina z rodziny marantowatych. To płożąca się bylina, której zgrubiałe kłącza zawierają skrobię. Wykorzystuje się ją głównie jako zagęstnik. Marantę trzcinową (lub jak chcę niektórzy marantę trzcinowatą) również używa się w produkcji specjalnych rodzajów papieru. Ponadto ze sfermentowanej skrobi uzyskiwanej z maranty trzcinowej produkowane są także biopaliwa. Jest to zatem roślina uniwersalna.
  • Butyrospermum parkii (shea butter) / Masło Shea Naturalny filtr przeciwko promieniom UV, nawilża, odżywia i chroni skórę, koi podrażnienia. Otrzymywane w procesie tłoczenia z orzeszków drzewa masłowego.
  • Caprylic/Capric Triglyceride (fractionated coconut oil) / Frakcjonowany olej kokosowy Jest otrzymywany w procesie hydrolizy oleju kokosowego i następnie delikatnie wyodrębniane w destylacji z parą wodną. Frakcjonowany olej kokosowy ma bardzo długą przydatność do użycia jest lekki, nie tłusty, nie plamiący. Jest doskonałym olejem do masażu, pielęgnacji skóry i do mydeł. Frakcjonowany olej kokosowy jest przydatny jako nośnik dla olejków aromaterapeutycznych i pomaga im wniknąć do skóry. Wchodzi w skład formulacji tworzących kremy do twarzy, balsamy oleje kąpielowe, sole kąpielowe i mydła.
  • Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil /Olej z nasion Jojoba – odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy. Swoją budową chemiczną zbliżony do sebum (łój wydzielany przez ludzką skórę). Można stosować do każdego rodzaju cery. Cera sucha produkuje zbyt mało sebum. Olej z jojoby doskonale zastąpi te niedobory i zapobiegnie wysuszeniu skóry. Odżywi ją i nawilży. Zachowuje naturalny kwaśny odczyn skóry. Ponieważ nie ma charakterystycznego zapachu, jest również stosowany jako nośnik do perfum. Perfumy na bazie oleju jojoba nie są tak lotne, jak na bazie alkoholu i ich trwałość jest dużo większa.
  • Euphorbia Cerifera (candelilla) Wax / Wosk Candelilla – pozyskiwany z rośliny wilczomlecza, rosnącej głównie w Meksyku i  Teksasie. Dla ochrony przed utratą wilgoci wydziela roślina  delikatną powłokę wosku.  Poprzez obcinanie i  ogrzewanie jej pędów  można pozyskać wosk kandelila . Ta roślina należy do grupy roślin chronionych i produkcja wosku jest bardzo ostro  kontrolowana przez rząd meksykański.  Wosk wilczomlecza  jest rozpowszechnionym w produktach kosmetycznych  , szczególnie  dzięki jego przyjemnemu uczuciu na skórze , nie sklejaniu  i łączenu się z innymi olejkami .
  • Tocopherol (vitamin E) / Tokoferol (witamina E) – można ją spotkać w recepturze niemal każdego kosmetyku. Spełnia ona bowiem dwa zadania. Po pierwsze witamina E i jej pochodne wykazują korzystne oddziaływanie na skórę i włosy. Po drugie pełni ona funkcję naturalnego i skutecznego przeciwutleniacza lipidowych składników kosmetyków. Jest doskonałym naturalnym konserwantem, który zapewnia stabilność preparatu kosmetycznego chroniąc jego składniki przed zniszczeniem i rozkładem.
  • Natural fragrance / Naturalny aromat, naturalna substancja zapachowa – aromat naturalny musi pochodzić z naturalnego surowca. Mogą być to surowce roślinne i zwierzęce, ale również może on powstać z udziałem mikroorganizmów.

W naszej opinii produkt jest świetny. Same bardzo dobre substancje w składzie. Ponieważ chlorek magnezu dużo łatwiej wchłania sie przez skórę, więc mamy dodatkowy bonus w postaci naturalnej “suplementacji” 😉 POLECAMY!

 

Składnik oznaczony na zielono 😉 – BEZPIECZNY

Składnik oznaczony na pomarańczowo 😐 – NIEOBOJĘTNY – STOSOWAĆ Z ROZWAGĄ

Składnik oznaczony na czerwono :\ – SZKODLIWY – UNIKAĆ JAK OGNIA!