Analiza składu – AY1 CORNFLOWER (CHABER) by KRAYNA | SoBio Beauty Boutique

Analiza składu – AY1 CORNFLOWER (CHABER) by KRAYNA

KRAYNA AY1 CORNFLOWER Krem z Chabrem – Ujędrniający krem przeciwzmarszczkowy

Unikalny krem do zadań specjalnych. Prawdziwa bomba rozświetlająco-regenerująca spowalniająca proces powstawania zmarszczek. Działa wyjątkowo kojąco i regenerująco na przesuszoną skórę. Wzmacnia barierę hydro-lipidową. Nawadnia. Łagodzi stany zapalne. Zmiękcza i odżywia naskórek. Działa antyzapalnie i przeciwalergicznie. Poprawia ukrwienie skóry. Zapewnia odpowiednie nawodnienie i utrzymanie wilgotności naskórka. Rozjaśnia przebarwienia. Wspiera proces produkcji elastyny i kolagenu co znacznie zwiększa elastyczność skóry. Działa antyoksydacyjnie. Redukuje uszkodzenia spowodowane nadmierną ekspozycją na promieniowanie UV. Hamuje powstawanie wyprysków. Spowalnia proces starzenia się skóry.

CENA:
  • 169.00 PLN
SKŁAD:

Aqua, Oenothera Biennis Oil, Cetearyl Glucoside, Isoamyl Laurate, Olea Europaea Fruit Oli, Sorbitan Olivate, Cetearyl Alcohol, Glicerin, Squalane, Butyrospermum Parkii Butter, Nigella Sativa Seed Oil, Benzyl Alcohol, Terminalia Ferdinandiana Fruit Extract, Curcuma Longa Root Extract, Centaurea Cyanus Flower Extract, Triticum Aestivum Germ Extract, Lithithamnion Calcareum Extract, Niacinamide, Chondrus Crispus Extract, Sodium Anisate, Acacia Senegal Gum, Xanthan Gum, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Dehydroacetic Acid, Parfum, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl Salicylate, Buthylphenyl Methylpropional, Cinnamyl Alcohol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Limonene, Linalool.

KREM Z CHABREM AY1 CORNFLOWER – ANALIZA SKŁADU:

Aqua – Woda 😉

Oenothera Biennis Oil / Olej z nasion wiesiołka dwuletniego

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Cetearyl Glucoside / Poliglukozyd alkoholu cetylostearylowego

Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych. Zmniejsza ewentualne działanie drażniące innych substancji powierzchniowo czynnych (anionowych). Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy.

Isoamyl Laurate / Laurynian izoamylu

Poprawia rozsmarowywalność, pozostawia jedwabiste uczucie na skórze. Emolient suchy, który zmniejsza lepkość kosmetyku. Nabłyszcza, zmiękcza i wygładza skórę. W kosmetyku pełni także funkcję efektywnego rozpuszczalnika i środka wiążącego. Dopuszczony do stosowania w certyfikowanych kosmetykach naturalnych. Związek ten skutecznie niweluje efekt bielenia emulsji zawierających duże ilości wosków, czy alkoholi tłuszczowych. W spektakularny sposób poprawia on rozprowadzanie kosmetyków o dużej zawartości olejów roślinnych, maseł oraz wosków. Powoduje całkowite wyeliminowanie kleistości preparatów emulsyjnych. Łatwo przekształca emulsje W/O do lekkich układów o właściwościach aplikacyjnych charakterystycznych dla emulsji O/W. Ułatwia łączenie niemieszających się składników oraz zapobiega separacji olejów. Ze względu na swoje właściwości posiada szerokie możliwości wykorzystania. Można go znaleźć pośród składników, takich produktów jak: preparaty słoneczne, kosmetyki dla dzieci, olejki do kąpieli, zmywacze do makijażu, aerozole. Stanowi on także efektywny komponent w pielęgnacji włosów. Jest również wykorzystywany jako środek do usuwania wodoodpornego makijażu bez podrażniania oczu.

Olea Europaea Fruit Oli / Oliwa z oliwek

Ma silne właściwości przeciwutleniające, zawiera także witaminy piękna – A, B, C, E i F. Oliwa doskonale odżywia, nawilża oraz regeneruje skórę, opóźnia objawy starzenia, oraz wygładza istniejące zmarszczki. Posiada dobroczynne działanie ochronne przed czynnikami zewnętrznymi, uzupełniając wszelkie niedobory lipidowe. Skóra pod jej działaniem staje się gładka, miękka i odświeżona. Witaminy w niej zawarte z łatwością przenikają w głąb skóry. Zawarta w oliwie stosunkowo wysoka dawka witaminy F, chroni skórę przed nadmierną utratą wilgoci. Ponadto, wspomaga leczenie ran, oparzeń, atopowego zapalenia skóry, łagodzi objawy łuszczycy i łupieżu. Zapewnia minimalizację nadmiernego rogowacenia naskórka, oraz wspomaga regulację gruczołów łojowych. Posiada zastosowanie w pielęgnacji cer najbardziej wymagających, atopowych, alergicznych, nadwrażliwych. Poleca się ją szczególnie dla osób starszych, ze względu na działanie przeciwrodnikowe – oraz niemowląt i małych dzieci, zwłaszcza, kiedy źle tolerują preparaty syntetyczne.

Sorbitan Olivate / Oliwian sorbitolu

Substancja myjąca, natłuszczająca i nawilżająca, służy także jako emulgator do tworzenia białych emulsji myjących, zapobiega rozwarstwieniu kosmetyku w trakcie jego przechowywania. Ma właściwości emoliujące, zapobiega przeznaskórkowej utracie wilgoci oraz przesuszeniom od wody i silnie odtłuszczających detergentów. Jest substancją dobrze wchłaniającą się o stosunkowo niskiej lepkości. Jest także skutecznym dyspergatorem, ułatwia zawieszenie i równomierne rozprowadzenie w kosmetyku różnych substancji nierozpuszczalnych, np. pigmentów, pudrów czy drobinek ścierających w peelingach, zapobiega ich wytrącaniu z formuły i osadzaniu. Wykazuje również kompatybilność z emulsjami sylikonowymi i formułami zawierającymi filtry przeciwsłoneczne.

AY1 CORNFLOWER KRAYNA | SoBio Beauty Boutique

Cetearyl Alcohol / Alkohol cetearylowy

Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci. Składnik może nasilać problemy trądzikowe.

Glicerin / Gliceryna

Silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze.

Squalane / Skwalan

Skwalan jest zaliczany do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych. Jako składnik spoiwa międzykomórkowego, wpływa na utrzymanie odpowiedniej, ciekłej struktury wodno-lipidowej, która zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry. Jako jeden z ważnych elementów sebum zapewnia miękkość, elastyczność oraz chroni przed parowaniem wody z wnętrza skóry, dodatkowo wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV i innymi czynnikami środowiska. Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest on polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu. Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne.

AY1 CORNFLOWER 2 KRAYNA | SoBio Beauty Boutique

Butyrospermum Parkii Butter / Masło Shea

wygładza, nawilża, odżywia, regeneruje skórę, przywraca jej elastyczność i spłyca drobne zmarszczki. Chroni, koi podrażnienia, przeciwdziała łuszczeniu i przesuszeniu, a także jest naturalnym filtrem przeciwko promieniom UV.

Nigella Sativa Seed Oil / Olej z nasion czarnuszki siewnej

Środek zmiękczający oraz odżywiający skórę. Wykazuje właściwości przeciwzapalne. Polecany do skóry dojrzałej, trądzikowej i alergicznej. Pomaga w leczeniu łuszczycy, wyprysków i suchej skóry.Olej z czarnego kminku działa również przeciwgrzybiczo. Olej z czarnego kminku błyskawicznie się wchłania i zmiękcza skórę dzięki bardzo dużej zawartości kwasów omega-6 i omega-9 (odpowiednio 55% i 24,7%).

Benzyl Alcohol / Alkohol benzylowy

Pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości. Zalecana ilość w produkcie 0,2-0,8%. W Europie i Brazylii maksymalna ilość to 1,15% (niedopuszczalne w aerozolach). Jako substancja konserwująca, jest dopuszczony przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne.

Terminalia Ferdinandiana Fruit Extract / Ekstrakt ze śliwki kakadu

Skarbnica antyoksydantów, rozjaśnia przebarwienia, naprawia uszkodzenia powodowane przez promieniowanie słoneczne, detoksykuje oraz aktywizuje wytwarzanie kolagenu i elastyny w skórze. Wyróżnia go wysokie stężenie witaminy C, zmniejsza widoczność zmarszczek, poprawia sprężystość skóry, wzmacnia ją oraz chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników i czynników zewnętrznych.

Curcuma Longa Root Extract / Kurkumina

Kurkumina to naturalny ekstrakt z kurkumy. Jest wspaniałym składnikiem. Działa przeciwutleniająco, co jest istotne gdyż „wymiata” z tkanek wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie tzw. chorób cywilizacyjnych, działa przeciwzapalnie, przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi, co wpływa na poprawę wnikania w tkanki skóry substancji o działaniu przeciwzapalnym.
W tradycyjnej chińskiej i ajurwedyjskiej medycynie, liczącej sobie tysiące lat, kurkumę wykorzystywano do terapii wielu różnych zapaleń wewnętrznych i zewnętrznych, chorobach skóry m. in. łuszczycy.

AY1 CORNFLOWER 2 KRAYNA | SoBio Beauty Boutique-2

Centaurea Cyanus Flower Extract / Woda chabrowa / Destylat blawatkowy

Składnik o działaniu zmiękczającym, kojącym, odświeżającym. Łagodzi podrażnienia oczu i obrzęki ich okolic. Tonizuje skórę i pomaga oczyścić oraz zwęzić pory, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Ponadto zawiera składniki, które w naturze chronią roślinę przed szkodliwym wpływem promieni UV, wzmacniają one skórę przed działaniem promieni słonecznych, zapobiegają fotostarzeniu, skutkom stresu oksydacyjnego, przebarwieniom, przeciwdziałają rozwijaniu się wolnych rodników, chronią przed alergenami i zanieczyszczeniami. Składnik polecany jest w przypadku skóry z rozszerzonymi naczynkami, z trądzikiem różowatym, skóry podrażnionej i alergicznej. Może być stosowany w stanie czystym, jako tonik lub mgiełka do twarzy, w kosmetykach stosowany jest, zamiast zwykłej wody, dla jeszcze większego wzbogacenia składu.

Triticum Aestivum Germ Extract / Wyciąg z kiełków pszenicy

Ma działanie rozjaśniające skórę oraz odżywcze i odbudowujące włosy. Wygładza skórę i włosy, zapobiega przesuszeniom, nadaje połysk, miękkość i elastyczność. W kosmetykach myjących do włosów i ciała łagodzi drażniące działanie detergentów i poprawia jakość piany. Stosowany jest również w kosmetykach pielęgnacyjnych na przebarwienia, gdyż wykazuje silne właściwości wybielające skórę, depigmentacyjne i wzmacnia działanie innych substancji rozjaśniających i rozświetlających.

Lithithamnion Calcareum Extract / Wyciąg z czerwonej algi

Jest bogatym źródłem witamin A,B i C, które wspomagają skórę w regeneracji i odbudowie. Swoje właściwości zawdzięcza bogactwu w takie minerały jak wapń, żelazo, potas i magnez. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Niacinamide / Witamina B3

Substancja aktywna o cenionych właściwościach. Stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo. Rozjaśnia przebarwienia, poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym

Chondrus Crispus Extract / Ekstrakt z chrząstnicy kędzierzawej

Składnik żelujący, zagęszczający, a także pielęgnacyjny, nawilżający, ujędrniający, przeciwzmarszczkowy, regulujący i łagodzący. Zmiękcza i wygładza włosy, stosowany także w produktach do stylizacji, żelach utrwalających, ale głównie w kosmetykach do twarzy, do każdego typu skóry, zwłaszcza dojrzałej oraz w preparatach przeciw rozstępom i antycellulitowych, usprawnia krążenie krwi, ułatwia drenaż.

Sodium Anisate / Sól sodu kwasu anyżowego

bezpieczny konserwant

Acacia Senegal Gum / Guma senegalska

Składnik jest koloidalnym emulgatorem, służącym także pomocniczo dla innych emulgatorów, zagęszczającym i wiążącym tłuszcze, olejki eteryczne, woski i żywice i wraz z wodą nadaje im żelową konsystencję. Ma właściwości błonotwórcze, stabilizujące i gaszące pianę. Wykazuje korzystne działanie na skórę, kojące i przeciwzapalne. Łagodzi podrażnienia oczu, hamuje krwawienia, działa ściągająco, zmiękczająco i ochronnie. Najczęściej wykorzystywana jest w kosmetykach o tłustej konsystencji, maściach, masłach, tłustych kremach, ale może być stosowana w różnego rodzaju produktach ze względu na wiele właściwości. Składnik ma także działanie niwelujące niepożądane zapachy w kosmetyku.

Xanthan Gum / Guma ksantanowa

Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Sodium Benzoate / Benzoesan sodu

Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych. Reakcje alergiczne są niezwykle rzadkie, jednakże składnik może podrażniać oczy i rzadziej, lecz także skórę.

Potassium Sorbate / Sorbinian potasu

Pełni funkcję konserwantu, chroni kosmetyk przed pleśnią, hamuje rozwój drożdży i pleśni, wykazuje aktywność w produktach o pH 3-6, w pH>7 natomiast, jego aktywność drastycznie maleje. Hamuje rozwój większości bakterii, oprócz bakterii kwasu mlekowego. Składnik może uczulać.

Dehydroacetic Acid / Kwas dehydrooctowy

Łagodny konserwant. Zapobiega zepsuciu kosmetyku, chroni przed mikroorganizmami.

Parfum / Zapach

Maskowanie niepożądanych zapachów wynikających z pozostałych składników w kosmetyku, nadawanie bardziej klarownego, przyjemnego zapachu wszelkim kosmetykom. Kluczowy składnik perfum, wód toaletowych, perfumowanych, dezodorantów itp. Niektóre substancje zapachowe są stosowane jako skażalniki do denaturacji niebezpiecznych substancji, aby odstraszyć m.in. przed konsumpcją, mogą powodować zwykłe odrzucenie lub odruch wymiotny. Mogą także działać zapobiegawczo przeciwko nieprzyjemnym zapachom, neutralizować i zapobiegać namnażaniu bakterii np próchniczych, albo w pocie. Wiele składników kompozycji zapachowych, substancji zapachowych i rozpuszczalników substancji zapachowych ma właściwości przeciwutleniaczy, odpychają lub wiążą jony metali z otoczenia kosmetyku i zapobiegają psuciu kosmetyków, utracie lub zmianie właściwości zapachowych, koloru i konsystencji. Niektóre kompozycje zapachowe mogą działać drażniąco.

Alpha-Isomethyl Ionone

Składnik kompozycji zapachowej, znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Benzyl Salicylate / Salicylan benzylu

kładnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość. Może powodować alergie.

Buthylphenyl Methylpropional

Składnik kompozycji zapachowych. Może powodować alergie.

Cinnamyl Alcohol / Alkohol cynamonowy

Składnik kompozycji zapachowych oraz maskujący niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Może powodować alergie.

Geraniol

Składnik kompozycji zapachowych, a także substancja maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Może powodować alergie.

Hexyl Cinnamal / Aldehyd heksylocynamonowy

Składnik kompozycji zapachowych. Może powodować alergie.

Hydroxycitronellal / Uwodniony cytronelal

Składnik kompozycji zapachowych imitujący zapach konwalii i lilii i substancja maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Może powodować alergie.

Limonene / Limonen

Składnik kompozycji zapachowych i substancja zapachowa. Może powodować alergie.

Linalool / Linalol

W kosmetykach oraz perfumach stosowany jako substancja zapachowa lub składnik kompozycji zapachowych. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwdziała nieprzyjemnym zapachom, np. potu, maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Może powodować alergie.


Składnik oznaczony na zielono  – BEZPIECZNY

Składnik oznaczony na pomarańczowo  – NIEOBOJĘTNY – STOSOWAĆ Z ROZWAGĄ

Składnik oznaczony na czerwono :\ – SZKODLIWY – UNIKAĆ JAK OGNIA!


Wpis powstał na bazie informacji z: wizaz.pl oraz trustedcosmetics.pl

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.